En ny porttårnmønt

af Olav Sejerøe

Der er fremkomnet en ny porttårnkas, en 2 kas eller en dobbelt kas. Det er en stor flot mønt, som vejer 7,83 g. Når man ser den og får den i hånden, er man ikke i tvivl om, at det er en dobbelt kas.

Porttårnmønterne fra Trankebar er nogle af de almindeligste blymønter fra Christian den Fjerdes tid. På forsiden har de C4 og på bagsiden et stiliseret porttårn. Billedet af porttårnet kan henvise til opførelsen af Dansborg, men det kan også henvise til den gennemgribende restaurering af Dansborg, som guvernør Willum Leyel lod udføre i 1644 og 1645.

Der findes tre størrelser af porttårnmønterne (fig. 1).

Fig. 1. Porttårnsmønt fra Trankebar, 1/2, 1 og 2 kas, sidstnævnte er først dukket op for nylig. Mønterne foreslås dateret til 1644-45.

Den hidtil kendte tunge porttårnkas, 2 kas eller dobbelt kas, er forskellig fra 1/2 og 1 kas. Den adskiller sig fra de andre porttårnkas ved at den på begge sider har en lille cirkel (fig. 2).

Fig. 2. Dobbeltkas af hidtil ukendt type, præget med andet bagsidestempel end mønterne på fig. 1. Alle fotos i dobbelt størrelse.

Den nye tunge porttårnkas er også en 2 kas eller dobbeltkas. Den er stempelidentisk med de almindeligste 1/2 og 1 kas, som man kan se på billedet af de tre mønter.

          1/2 kas    1 kas     ny 2 kas    kendt 2 kas
          ca. 2 g    3.6 g     7.83 g      7.6 g

Der findes muligvis endnu en porttårnkas. Den indiske numismatiker Arumugam har oplyst at han engang har haft en meget stor porttårnkas på ca. 40 g. Det kunne være et forsøg på at lave en ti kas af bly. Det kunne måske også være et vægtlod til at afveje et bestemt antal mønter.

Det er vanskeligt sikkert at sige hvornår porttårnmønterne er fremstillet. De har ingen årstal eller skibsnavne. Der er endnu ikke fundet nogen overprægninger, som kan hjælpe os.

Vægten af mønterne kan måske hjælpe os. Gennemsnitvægten af alle porttårnmønterne: 1/2 kas, 1 kas og 2 kas er 3,79 g regnet for en kas.

Ser vi på andre mønter fra Christian den Fjerde, ser tallene for vægtene således ud:

Vægtmæssigt passer porttårnmønterne således bedst med andre blykas fra omkring 1644 og 1645.

Hvordan var situationen i Trankebar omkring 1644 og 1645?

Trankebar havde i en årrække haft en uheldig guvernør Pessart. Han havde stiftet gæld overalt. Han havde siddet i gældsfængsel i Masulipatam. I Trankebar var alt i forfald. Intet blev holdt ved lige og moralen var meget lav. Rygterne om tingenes slette tilstand var nået Danmark og man sendte Willum Leyel med skibet Christianshafn for at undersøge forholdene og eventuelt afsætte Pessart.

I september 1643 nåede Christianshafn til Trankebar. Leyel afkrævede Pessart regnskab. Pessart undslog sig; der fandtes formodentlig intet regnskab. Pessart lokkede derpå Leyel med på en rejse langs Indiens kyst. Her lykkedes det Pessart at slippe fra Leyel. Han ilede mod Trankebar, lånte flere penge, udrustede et skib, tog alt af værdi med fra Trankebar og sejlede mod Japan.

Da Leyel nåede tilbage til Trankebar 1. juni 1644 fandt han Dansborg i en sørgelig forfatning; voldene var forfaldne, gravene var fyldt med sand og affald. Pessart havde fjernet alt hvad der kunne fjernes: alle brugelige kanoner, alle lette våben, alle forråd.

Leyel tog straks fat på at genopbygge Dansborg. I 1644 lod han bygge en ny bro. Porthvælvningen blev repareret, og der blev sat en ny port i. Vinduer og døre blev fornyet. Restaureringsarbejdet fortsatte i 1645. Ved årets slutning kunne Leyel meddele kompagniet, at alle huse i fæstningen var nyopført, kirken repareret, skansen sat i stand og forsynet med palisader.

Vægten af porttårnmønterne på 3.79 g for en kas passer godt med vægte af andre mønter fra 1644 og 1645. Guvernør Willum Leyels gennemgribende restaurering af Dansborg på samme tid peger også på at mønterne kan stamme fra 1644 til 1645.

Der findes et par andre mønter som kan stamme fra opførelsen af Dansborg. Det er mønterne med en grundplan af Dansborg på bagsiden. Den ene har på forsiden RC4, den anden DA\ NSBO RG. (fig. 3)

Fig. 3. Kas, der dateres til tiden for Dansborgs opførelse. Forsiderne har RC4 henholdsvis DANSBORG, bagsiderne, der er stempelens, har Dansborgs grundplan.

En del tyder på at disse to mønter er de første mønter fra Trankebar. De er de tungeste kas mønter fra Trankebar med en gennemsnitsvægt på 4.25 g. Typemæssigt adskiller de sig fra andre blymønter fra Trankebar. Der findes en overprægning af TRANGEBARI på grundplan af Dansborg.

Det er derfor sansynligt at mønterne med grundplan af Dansborg er de tidligste mønter fra Trankebar. De kan stamme fra tiden for opførelse af Dansborg. Porttårnmønterne stammer sandsynligvis fra Willum Leyels genopbygning af Dansborg i 1644 og 1645.

(NNUM 7/1996 side 120-122)


Tilbage