Rigsvåben med elefant

af Olav Sejerøe

Mange af Frederik III.'s blymønter fra Trankebar har på bagsiden motiver fra det danske rigsvåben. Man kan forestille sig at møntskæreren i Trankebar har haft en af Christian IV eller Frederik III.'s store sølvmønter med rigsvåben, som inspiration til disse mønter.

Midt i denne serie af blymønter med motiver fra rigsvåbnet, findes der en blymønt med en elefant på bagsiden.

Mønten med elefant har samme forside som fire at mønterne med rigsvåbenmotiver: Delmenhorsts kors, Norsk løve, Gotisk løve og Vendisk lindorm.

Man har tidligere diskuteret denne elefant. Således siger John C. E Gray i sin bog om trankebarmønter, at elefanten på denne mønt kan være et indisk symbol, eller den kan måske repræsentere den danske elefantorden.

På en mønt i fin kvalitet viste der sig efter rensning, tydeligt et kors på ryggen af elefanten (se foto). Et kors ligesom der elefantordnens elefant ofte er smykket med.

Jeg er derfor ikke længere i tvivl om at elefanten på Frederik III.'s blymønt, Gray nr. 75, UBJ nr. 98 stammer fra elefantordenen. Elefantordenen er ofte afbildet sammen med rigsvåbnet på bagsiden af store sølvmønter fra Christian IV. og Frederik III.

(NNUM 2/1988)


Tilbage